Una visita guiada recorrerà la València del primer franquisme

El VII Festival Cinema Ciutadà Compromés ofereix aquesta ruta dijous 11 de novembre

per NLV

Cultura

Una visita guiada recorrerà la València del primer franquisme
Una visita guiada recorrerà la València del primer franquisme

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El VII Festival Cinema Ciutadà Compromés (FCCC), organitzat per Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), ofereix una visita guiada per la València del primer franquisme aquest dijous, 11 de novembre. La ruta,  a càrrec de José M. Azkárraga, coautor de la Guía de la València del primer franquismo, s'iniciarà a les Torres dels Serrans a les 19.30 hores.  

L'itinerari recorrerà algun dels llocs significatius de la ciutat durant el període de la primera postguerra, i mostrarà com la dictadura es va ensenyorir de la ciutat i va aniquilar qualsevol vestigi de la II República Espanyola. Nombrosos espais van ser dedicats a fins repressius i totes les seus d’organitzacions polítiques o culturals van passar a dependre de Falange i altres organitzacions del nou règim.

També l’Església va aconseguir un poder desmesurat que es va manifestar en la construcció de temples, un luxós palau arquebisbal, un gegantesc seminari i nombrosos centres educatius. De fet, l’església és propietària d’un enorme patrimoni immobiliari exempt de tributs municipals, continua exercint un paper destacat en totes les etapes educatives i manté una decidida monopolització del cicle festiu.

D’aquesta ocupació i transformació de la ciutat per part del nou poder romanen nombroses petjades en el paisatge urbà, que es descobriran durant el trajecte. Així, casernes, parròquies, seus de falange, comissaries, presons, col·legis religiosos, noms de carrers, monuments, asils…, juntament amb un cicle festiu basat en la glorificació del dictador i en el record constant dels caiguts del bàndol revoltat, constitueixen un entramat material i mental del qual resultava difícil escapar.

En definitiva, el passeig té l’objectiu de mostrar la realitat sociopolítica de la València del franquisme mitjançant els llocs emblemàtics del Cap i casal en aquell període.

Títol