L'arquitecte Carles Dolç publica «Del Saler al Túria»

El llibre aborda dues iniciatives ciutadanes: «El Saler per al poble» i «El llit del Túria és nostre i el volem verd»

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Carles Dolç
Carles Dolç

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L’assaig Del Saler al Túria, de l’arquitecte Carles Dolç, editat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i Pruna Llibres, aborda dues iniciatives ciutadanes, «El Saler per al poble» i «El llit del Túria és nostre i el volem verd», que han quedat unides en la història dels moviments ciutadans de València. El llibre compta amb el disseny i la maquetació de Dídac Ballester i inclou també una intervenció plàstica de Neus Sanfèlix.

En tots dos casos, gràcies a iniciatives i moviments ciutadans exemplars que van alçar la veu i es van oposar a les polítiques desenvolupistes destructores de la natura i la biodiversitat, el litoral del Saler i els jardins del Túria són hui dos actius ambientals que ara aprecia i gaudeix la ciutadania valenciana.

La perspectiva actual permet destacar no només l’èxit que obtingueren en aquells moments, sinó, sobretot, allò que han comportat per al bon disseny urbà de València i el benestar de la població. Els moviments ciutadans són expressió d’idees i sentiments socials que formen part de les ciutats democràtiques i que en molts casos han sigut decisius per fer-les millors. 

Del Saler al Túria és un llibre narrat amb una combinació singular: saviesa i coneixement de l’arquitectura i l’urbanisme, juntament amb una immensa dedicació i voluntat d’aconseguir el millor relat possible, el més documentat i el més fidel als fets.

Trajectòria de Carles Dolç

L’arquitecte Carles Dolç (València, 1949), fill predilecte de la ciutat de València des de 2015, va ser una de les milers de persones que participaren en els moviments ciutadans d’oposició a la destrucció del Saler i la conversió del vell llit del Túria en autopistes. Posteriorment, es va integrar en les iniciatives de defensa de l’horta de València i va ser un dels fundadors de Salvem el Botànic.

Amb Just Ramírez és autor de l'obra Articles urbans (1999). Ha publicat diversos treballs sobre urbanística, molts dels quals referits a la ciutat de València.

Ha estat col·laborador sobre temes d’urbanisme a l’edició valenciana d’El País. Publica regularment articles al diari Levante-EMV, els últims anys integrat en el Col·lectiu Terra Crítica.