La gira zapatista per Europa arriba a València [fotogaleria]

Una delegació de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) recorrerà una trentena de països «per compartir les seues experiències rebels i intentar reactivar la lluita anticapitalista al Vell Continent»

per NLV

Societat, Política

La delegació zapatista arriba a la plaça de la Mare de Déu de València | Foto Mathias Rodríguez
La delegació zapatista arriba a la plaça de la Mare de Déu de València | Foto Mathias Rodríguez

L’Esquadró 421 de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) ha arribat aquest dilluns a València (tal com es pot veure en aquest reportatge fotogràfic) després que desembarcara a la platja d’Alcabre de Vigo, a Galícia, el passat 22 de juny, i haja passat per Mèrida i Madrid. La delegació zapatista, que va salpar dos mesos abans des del port d’Isla Mujeres, a Mèxic, a bord d'un vaixell alemany rebatejat com La Montaña, «una muntanya navegant a repèl de la història», durà a terme una gira per una trentena de països europeus «per compartir les seues experiències rebels i intentar reactivar la lluita anticapitalista al Vell Continent». Està integrada per quatre dones, dos homes i una persona de gènere no binari. 

La comitiva ha estat rebuda per més de quaranta organitzacions vinculades a les lluites i resistències del País Valencià a la plaça de la Mare de Déu del Cap i casal, on s’ha llegit un manifest i ha tingut lloc un espectacle de dimonis i dansaes. L'acte també ha comptat amb la participació de la rapera Tesa i el cantautor Xavi Sarrià.

La Xarxa Solidària del País Valencià «Gira per la vida» ha assenyalat que aquesta visita és el preludi de l'arribada a partir del 15 de juliol a París d'uns 150 zapatistes del CNI (Congrés Nacional Indígena), CIG (Consell Indígena de Govern) i el Front de Pobles en defensa de la terra i l'aigua de Morelos, Puebla i Tlaxcala. «Representa una espècie d'invasió europea a la inversa, que fa al·lusió a la invasió de Colom, però consensuada». Una acció que anomenen el «Moviment de l'Europa que resisteix». Per això han batejat Europa com a «terra insubmisa, terra que no es resigna, que no es desmaia» 

Els delegats es distribuiran arreu d’Europa amb la finalitat «d'intercanviar experiències que construïsquen, organitzen i es coordinen de manera comuna en la lluita per la vida». Vénen a conéixer directament «els qui des de la quotidianitat han patit injustícies, desgràcies i penúries emanades del sistema capitalista». La prioritat d'aquestes trobades serà escoltar a les persones excloses socialment, a les que lluiten pel medi ambient i per condicions laborals dignes, a les antiracistes, antifeixistes, i a totes aquelles que estiguen disposades a compartir les seues lluites des de baix.

Després d'alçar-se contra el mal govern el 1994 amb les demandes de justícia, terra, democràcia i llibertat, el zapatisme ha construït institucions, escoles i clíniques, acompanyat de moviments socials en tot Mèxic. També han recorregut els pobles del sud de Mèxic i el país sencer en els últims 20 anys. 

En aquesta nova etapa del moviment zapatista s'ha proposat recórrer el planeta començant pel continent europeu. Per a això, tenen el suport de persones, grups, moviments i organitzacions que ja els han visitat a Chiapas. Ara, han indicat, «toca tornar la visita».

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.