200 obres de Renau, preparades per a l'exposició que l'IVAM dedica a l'artista

«Els exilis de Josep Renau» s'inaugura aquest dijous, 8 de juliol

per NLV

Cultura

Josep Renau, «Uber-Deutschland Vergebt» (detall), 1966  |  IVAM. Dipòsit Fundació Renau
Josep Renau, «Uber-Deutschland Vergebt» (detall), 1966 | IVAM. Dipòsit Fundació Renau

El departament de restauració de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ultima la preparació de les obres que formaran part de l'exposició Els exilis de Josep Renau que s'inaugurarà el pròxim 8 de juliol.

La nova mostra que l'IVAM dedica a la figura d'aquest artista centra l'atenció en la reconstrucció dels diversos contextos històrics als quals va haver d'adaptar-se Renau durant el seu exili a Mèxic després de la Guerra Civil (1939-1958) i a l'antiga República Democràtica Alemanya (1958-1982),  «dos dels períodes menys coneguts de la seua producció artística».

També s'hi veuran obres d'altres artistes coetanis, així com abundant material documental que il·lustra una època, la de la Guerra Freda, marcada per l'enfrontament ideològic i cultural entre el bloc de països capitalistes liderat pels Estats Units, i el bloc socialista dirigit per l'antiga Unió Soviètica.

Josep Renau, The Big Parade. The American Way of Life, 1957 | IVAM. Dipòsit Fundació Renau

Restauració de les obres

Les tasques d'intervenció s'han centrat en la posada a punt de les 200 obres seleccionades del fons de la Fundació Josep Renau depositat a l'IVAM, l'emmarcat de la sèrie The American Way of Life, i la restauració dels panells murals que va dur a terme l'artista a l'antiga República Democràtica Alemanya (RDA).

Una de les obres intervingudes és l'esbós per al mural La marxa de la joventut cap al futur (1968), compost per quatre panells de 70 x 120 cm, tret del de menor grandària que fa 70 x 70 cm. Aquests panells estan fets sobre paper adherit a un suport de fusta al qual s'han encolat parts de paper de vidre, pintats amb pintura a l'aigua, amb un deficient estat de conservació.

El mural, hui destruït, va ser projectat per Renau el 1968 com a part d'un conjunt d'obres de missatge edificant que van ser instal·lades en els murs d'un complex residencial estudiantil a Halle-Neustadt.

Josep Renau treballant en la maqueta d'un projecte mural a Ertfurt, 1972 | IVAM. Dipòsit Fundació Renau

Aquesta ciutat, creada per als treballadors de la indústria química de la zona, va ser un exemple de la nova arquitectura utòpica socialista desenvolupada durant els anys seixanta a l'antiga RDA. El mural de Renau és una lloa al paper que s'espera d'una joventut altament qualificada en la construcció del socialisme.

Al costat d'aquests panells també s'està adequant per a la seua presentació en sala la sèrie de fotomuntatges que conformen The American Way of Life i una selecció de cartells de cinema que l'artista va realitzar a Mèxic, entre d'altres.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.