Dos llibres adreçats a l'alumnat més jove visibilitzen la trajectoria investigadora de 27 dones

per NLV

Societat

El sostre de vidre és una expressió que fa referència a les dificultats amb què es troben les dones per a assolir càrrecs de responsabilitat a les carreres professionals. Aquest concepte encaixa particularment bé quan es revisa el lloc que ocupen les dones en la ciència. En part, aquesta problemàtica deriva del fet que les dones mai s'han concebut com a subjecte cultural i model de referència dins de l'àmbit científic i, particularment, en els camps de CTEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Així, actualment, en la carrera de Física o de Matemàtiques el percentatge de dones és el més baix de totes les carreres i, a més, aquest va en descens. 

Amb la finalitat pedagògica d'excloure prejudicis sexistes i discriminatoris en la ciència, les periodistes especialitzades en comunicació feminista Remei Castelló i Anna Gimeno han elaborat un recull de biografies breus de 27 investigadores que treballen actualment en projectes dels diferents camps científics, com les matemàtiques, la medicina, la intel·ligència artificial, Internet o el cosmos. A excepció de Margarita Salas, que va faltar en 2019, i que s’ha incorporat com un referent pròxim important. 

Aquest recull s'ha materialitzat en dos llibres d'accés lliure: Exploradores i aventureres de la ciència i Investigadores intrèpides. El primer va adreçat a l'alumnat d'Educació Primària i primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i el darrer a segon cicle de l'ESO i Batxillerat. Ambdós són convertibles en fitxes separades de cadascuna de les científiques, amb una sèrie de propostes didàctiques, i compten amb una edició en valencià i una en castellà.  

La Conselleria d’Educació ha distribuït els llibres, en versió digital, a tots els centres educatius del País Valencià i, en versió en paper, a les biblioteques del CEFIRE (Centres de Formació, Innovació i Recrusos per al Professorat). Es tracta d’una acció emmarcada en el Pla director de coeducació de la Generalitat Valenciana que facilita materials coeducatius. Per la seua banda, la Diputació Provincial de València dotarà d’exemplars en paper a tots els Ajuntaments de la demarcació de València i enviarà l’enllaç de descàrrega dels llibres a tots els centres d'Educació Primaria i l'ESO del País Valencià.

Una de les singularitats del projecte editat per l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial de València, radica en el fet que la major part de les científiques són valencianes o treballen en centres d’investigació i universitats d'arreu del País Valencià.

S’han seleccionat investigadores que desenvolupen la carrera professional en tasques que per a moltes xiquetes poden resultar inspiradores per l’actualitat del camp en què s’ubiquen. És el cas de Soledad Antelada, responsable de la ciberseguretat de la Conferència de Supercomputadors dels EUA; Núria Oliver, especialista en Intel·ligència Artificial; o diferents matemàtiques que treballen en camps molt diversos. També destaca en molts casos la joventut de les especialistes: Maitane Alonso, una jove de 19 anys, estudiant de Medicina que ha desenvolupat un mètode per a la preservació dels aliments; Rebecca Azulay, l’única valenciana que va formar part de l’equip internacional que va fotografiar per primera vegada l’ombra d’un forat negre; o Belen Franch, que ha investigat el canvi climàtic per a la NASA. 

 

Les autores

Remei Castelló és periodista del Gabinet de Premsa de la Universitat de València i des d’allí ha dirigit el periòdic de la Universitat, n’ha posat en marxa un digital, i ha coordinat la ràdio i la televisió d’aquesta institució acadèmica. Ha sigut secretària adjunta de la Unió de Periodistes Valencians. Ha escrit diversos articles en revistes d’investigació, alguns d’ells sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació i ha impartit classes sobre el tema en diferents tallers per a periodistes.

Anna Gimeno va estudiar Periodisme, després Sociologia, més tard l’especialització en Igualtat i en violència masclista al temps que era activa en el moviment feminista i en la defensa de l’horta. També és autora de diversos llibres, entre ells El desig de ser mare (Alba i Portic Ed. 62). És responsable de Comunicació a la Universitat Popular de València, imparteix classes sobre el tractament de la violència masclista als diaris, ràdios i televisions i col·labora en diferents mitjans de comunicació com À Punt i lamarea.com. 

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Agermana't ací